Warme paddenstoelensalade met hazelnoten

Verras je vrienden met een heerlijke salade – ook in de herfst!

Ingredients

  • 150 gram hazelnoten
  • 2 eetlepels gesnipperde sjalotjes
  • 3 eetlepels sherry of witte wijnazijn
  • 9 eetlepels olijfolie (extra vergine)
  • ongeveer 8 ons gemengde paddenstoelen, in plakjes gesneden
  • 2 eetlepels ongezouten boter
  • 150 gram sla naar keuze
  • Verse kruiden zoals bieslook en/of dragon
  • 1 theelepel verse tijm
  • 4 gesneden sjalotjes
  • 150 gram pecorino
  • Prep time: 20
  • Cook time: 5
  • Servings: 4
  • Moeilijkheid: makkelijk

Directions

Warme paddenstoelensalade met hazelnotenVerwarm de oven voor op 190 graden. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren. Snijd de hazelnoten grof. Meng de zeer fijngesneden sjalotjes, de wijnazijn en wat zout in een schaaltje en laat ongeveer 5 minuten rusten (dit maakt de sjalotjes zachter) voordat je 5 eetlepels olijfolie er met een garde doorheen mengt.

Neem een grote sauteerpan en verhit deze op een middelmatig vuur. Voeg twee eetlepels olijfolie en een eetlepel boter toe tot dit begint te schuimen. Voeg de helft van de paddenstoelen toe, de helft van de tijm en breng op smaak met peper en zout. Bak de paddenstoelen ongeveer 5 minuten (afhankelijk van de soort die je hebt gekozen) tot ze wat zachter beginnen te worden, maar niet slap.

Leg de paddenstoelen op een bord en herhaal het voorgaande met de andere helft van de paddenstoelen. Als ook deze klaar zijn doe je de paddenstoelen van het bord terug in de pan. Voeg dan de gesneden sjalotten toe en bak deze nog twee minuten mee.

Leg de sla op een groot bord of in een schaal en strooi de verse kruiden er overheen. Schep de hete paddenstoelen over de sla. Doe driekwart van de vinaigrette in de pan en roer hiermee alle aanbaksels los tot de vinaigrette warm is. Voeg er zout en peper aan toe en schenk dan voorzichtig over de salade. Meng vervolgens met de blote hand de sla en de paddenstoelen. Breng eventueel nog wat op smaak met vers gemalen peper en zout of nog wat extra vinaigrette.

Schaaf met een dunschiller de kaas over de salade en maak deze vervolgens af met de gehakte hazelnoten. Meteen serveren!

Leave a Reply

*

captcha *