Het paleo dieet en zijn recepten!

Paleo dieet

Het paleo dieet houdt de keuken in van onze verre voorouders. Dit houdt in dat je meer natuurlijke voeding gaat eten, net zoals de mensen dat vroeger deden.

Momenteel doen we dit veel te weinig, terwijl ons lichaam hier net op ingesteld is. Nu vinden we te veel junkfood en fastfood, waarvan we vaak niet weten wat er eigenlijk allemaal in ons eten gemengd wordt.

Het gevolg hiervan is dat we vaak ook schadelijke stoffen binnenkrijgen, zonder dat we dit zelf goed beseffen. Hier kunnen we onder andere denken aan bepaalde suikers die we onbewust en ongewild binnenkrijgen.

Het gevolg hiervan is dat er meer en meer mensen gedetecteerd worden met overgewicht. Het paleo dieet kan hieraan iets doen.

Door natuurlijk te gaan eten, eten deze personen voedsel dat niet bewerkt is, en eten ze veel gezonder. Dit is niet alleen beter qua voedingsstoffen die men binnen krijgt, maar vooral ook minder schadelijke stoffen waaronder minder suikers.

Hierdoor zijn er ook minder mensen die overgewicht krijgen door deze schadelijke stoffen binnen te krijgen.

Paleo dieet ervaringen

Wat vaak naar bovenkomt bij de ervaringen is dat ze bij het volgen van Paleo dieet minstens een strakker lichaam krijgen (voor diegenen die eigenlijk al op streefgewicht zitten), hebben minder zin in zoetigheid en deze mensen hebben meer energie.

Voor de personen die starten met iets meer (over)gewicht, ziet men vaak dat men afvalt. Hoeveel men afvalt hangt sterk af van hoe ernstig ze er mee bezig zijn. Iemand die 1 dag per week een paleo dieet volgt zal ook verschil zien, maar veel minder verschil dan iemand die 5 à 6 dagen per week paleo eet.

Een ander voordeel dat het paleo dieet met zich meebrengt is dat deze personen die dit dieet volgen een schonere huid hebben doordat ze deze schadelijke stoffen niet meer binnen krijgen via hun eten.

Ook een sterker immuunsysteem wordt vaak vermeld. Veel mensen worden minder snel ziek na het volgen van een Paleo dieet dan ervoor.

Daarnaast lees je ook veel verhalen van mensen die kwaaltjes, waar ze al jarenlang last van hebben, kwijtraken sinds ze op de paleo manier eten.

Paleo recepten

Je kan vele Paleo recepten vinden voor op alle momenten van de dag. Hieronder wordt voor zowel ontbijt, lunch als diner een voorbeeld gegeven, maar uiteraard zijn er veel meer recepten te vinden.

Paleo ontbijt recepten

Een voorbeeld van een echt Paleo ontbijt recept is een English Paleo ontbijt Muffin.

Hiervoor mag je zo’n 20 minuten rekenen om het klaar te maken.

Voor 1 persoon heb je hiervoor nodig: 25 gram amandelmeel, 1 el kokosmeel, 1/4 van een theelepel bakpoeder, een snufje Keltisch zeezout, een ei en 1/2 el olijfolie.

Hoe maak je dit nu? Eerst verwarm je de oven voor op 180 graden en vet je een soufflébakje in. Hierna ga je het amandelmeel, kokosmeel, bakpoeder en zeezout mengen in een kom. Hierna ga je het ei, olijfolie en water toevoegen en ga je met een garde kloppen tot je een egaal deeg hebt. Dan ga je het in het soufflébakje gieten en ga je dit 20 minuten bakken in de oven.

Hierna moet je de muffin uitstorten en deze doormidden snijden. Dan is het klaar om opgegeten te worden!

Paleo lunch recepten

Als voorbeeld van een Paleo lunch recept kan je kiezen voor de kalkoenwrap met paprika en komkommer.

Hiervoor moet je zo’n 10 minuten uittrekken om het te bereiden.

Voor 2 personen heb je het volgende nodig: 8 blaadjes kropsla, 8 plakjes kalkoen, 1/2 paprika, die je in reepjes snijdt, 1/4 komkommer die in blokjes worden gesneden, 1 bos-uitje die in ringetjes wordt gesneden, Keltisch zeezout en versgemalen peper. Tot slot is er nood aan een snufje paprikapoeder.

Hoe maak je dit nu? Door steeds 2 blaadjes sla op elkaar te leggen, waardoor je een slawrap kan maken. Leg vervolgens op elke wrap 2 plakjes kalkoen en verdeel vervolgens de paprika en komkommer erover. Dan kan je het garneren met de bos-ui. Je kan het nog meer op smaak brengen indien gewenst met behulp van peper, zout en paprikapoeder. Hierna kan je het oprollen en serveren.

Paleo diner recepten

Voor het Paleo diner recept kozen we voor de gevulde puntpaprika’s met bloemkoolcouscous.

Hiervoor heb je ongeveer zo’n 20 minuten nodig om het klaar te maken.

Voor 4 personen heb je het volgende nodig: 1/2 van een bloemkool, 2 el kokosolie, 1 ui (gesnipperd), 1 teentje knoflook, 3 el peterselie (gehakt), 2 lente-ui in ringetjes, 1/2 van een theelepel kaneel, 100 ml runderbouillon of water, rozijntjes, klein handje geroosterde pompoenpitten en Keltisch zeezout en versgemalen peper.

Hoe maak je dit nu klaar? Eerst ga je een keukenmachine gebruiken om de bloemkool tot couscouskorrels te vermalen. Daarna ge je de kokosolie in een hapjespan smelten, waaronder ook fruit en knoflook en ui. Hierna ga je de bloemkoolcouscous, peterselie, lente-ui en kaneel toevoegen en dit doorroeren. Vervolgens voeg je bouillon toe en bak je de bloemkoolcouscous onder voortduren omscheppen in ongeveer 15 minuten gaar. Vervolgens breng je je gerecht op smaak met peper en zout en roer je de pompoenpitten en rozijntjes erdoor. Tot slot snij je de puntpaprika’s in de lengte doormidden en kan je de couscous er in scheppen. Je kan nu je gerechtje opeten, of je kan het ook inpakken om ergens mee te nemen.

Dit zijn allemaal voorbeelden van makkelijk te bereiden gerechten. Uiteraard zijn er veel meer recepten te vinden dan dit, maar deze gerechten geven al een een beeld dat een Paleo dieet ook lekker kan zijn.

Leave a Reply

*

captcha *