Honderden mensen ziek door salmonella in zalm

Heb je gerookte zalm in je koelkast of vriezer liggen? Kijk dan even na of deze veilig is voor consumptie! Uit controles van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat er een partij zalm op de markt is die besmet is met de salmonellabacterie. Het gaat om gerookte zalm die verkocht is in een groot aantal Nederlandse supermarkten, waaronder de Albert Heijn. De zalmproducten waar het om gaat zijn te herkennen aan een ovaal beeldmerk op de verpakking. Als deze de aanduiding EL-41A82EC of NL-6115EG heeft, wordt consumenten geadviseerd deze gerookte zalm niet te eten.

De producten komen van de grote visfabrikant Foppen, die is gestart met een grootschalige actie om alle producten uit de schappen te halen. Omdat Foppen levert aan grote supermarkten, betekent dit dat het merendeel van de gerookte zalm uit de Nederlandse koelschappen is gehaald. Ook groothandels en viswinkels waaraan Foppen levert zijn inmiddels ook geïnformeerd over de noodzaak om de gerookte zalm uit de handel te halen.

Salmonella is een darmbacterie die via uitwerpselen terecht komt in het milieu en in voedsel. Salmonella kan voorkomen in kippen-, kalfs- en varkensvlees, visproducten, rauwe eieren, bepaalde zuivelproducten en in groenten en fruit. Binnen 12 tot 48 uur na het eten van besmet voedsel treden de eerste ziekteverschijnselen op zoals, koorts, diarree, misselijkheid, braken, buikkrampen en hoofdpijn. Besmetting met salmonella kan vooral bij jonge kinderen en oudere personen ernstige gevolgen hebben. Met name uitdroging kan gevaarlijk zijn. Meestal verdwijnen symptomen na enkele dagen rust en veel drinken. Bij twijfel over het herstel moet de huisarts worden geraadpleegd.

 

Leave a Reply

*

captcha *