Gamen is gezond!

Onderzoekers aan de universiteit van Montreal hebben goed nieuws voor Nintendo Wii-liefhebbers: spellen als Wii Sports en Dance Dance Revolution dragen bij aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid beweging. De huidige richtlijn is dat kinderen dagelijks minimaal 60 minuten beweging per dag krijgen. Volgens onderzoeker Jennifer O’Loughlin spelen kinderen ongeveer twee keer per week 50 minuten lang dit soort spellen. ”Slechts 15% van de kinderen en adolescenten krijgt voldoende beweging, dus het is fijn om te kunnen constateren dat “exergamen” een echte bijdrage levert”, aldus O’Loughlin.

De onderzoekers concludeerden dat jongens over het algemeen meer videospelletjes spelen dan meisjes, maar meisjes spelen relatief veel vaker “exergames”  waarbij lichamelijke activiteit onderdeel van het spel is. “Op school zijn meisjes misschien onzeker over hun lichaam en zijn daarom minder geneigd om te sporten. Deze spelletjes zouden een alternatief kunnen bieden”, volgens het onderzoek. De spellen blijken namelijk vooral in trek te zijn bij kinderen die zich druk maken om hun gewicht.

O’Loughlin hoopt dat lichaamsbeweging door spellen als Dance Dance Revolution, Wii Fit Yoga en Wii Sports in de toekomst zal toenemen. “Factoren als competities, nieuwe consoles, multiplayer mogelijkheden en contact met anderen via het internet zouden hier een belangrijke rol in kunnen spelen”, zegt ze. “Daarnaast zou er onderzocht moeten worden of het haalbaar is om exergaming naar scholen te halen”.

Leave a Reply

*

captcha *